اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد
مهریه در عقد نکاح، چه دائم و چه موقت، توسط مرد به زن پرداخت میشود. این حق به زن اجازه میدهد که در هر زمان و بدون نیاز به طلاق، مهریه خود را مطالبه کند. با این حال، چگونگی اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد و چالشهای آن، موضوعی است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. بنابراین در این مقاله به بررسی دقیق نحوه اجرای مهریه در دوران عقد و مراحل آن خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
قانون مهریه در عقد دائم و موقت
مطابق ماده 1082 قانون مدنی زن به محض این که به عقد همسر خود درآید، مالک قانونی حقوق ازدواج از جمله مهریه است. در عقد دائم، مهریه به محض وقوع عقد به زن تعلق میگیرد و او میتواند هر زمان که بخواهد برای دریافت آن اقدام کند. در عقد موقت نیز مهریه به زن تعلق دارد و مرد موظف است که مهریه را در زمان مقرر پرداخت کند. در غیر این صورت، زن میتواند برای دریافت مهریه در دوران عقد اقدام قانونی انجام دهد. نکته مهم این است که مهریه در چه در زمان عقد و چه پس از آن قابل مطالبه است.
نحوه اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد
اجرای مهریه در دوران عقد شبیه اجرای مهریه پس از دوران عقد است. برای این کار، زوجه باید ابتدا به اداره ثبت مراجعه کند و اگر از طریق استعلام ۳ گانه دفتر ثبت مالی کشف نشد آنگاه میتواند با دریافت گواهی از ثبت به دادگاه مراجعه کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش اجرای مهریه در عقد و مدارک و نحوه تنظیم دادخواست مطالبه مهریه و نمونه متن دادخواست مطالبه مهریه و سایر جزئیات به مقاله اجرا گذاشتن مهریه مراجعه کنید.
مهریه دختر باکره در دوران عقد
در صورت باکره نبودن زن، مرد باید مهریه زن را کامل به او پرداخت کند. اما در صورت باکره بودن زوجه، صرفا نصف مهریه در عقد به زن تعلق خواهد گرفت. همچنین زن در صورت فسخ نکاح پیش از نزدیکی به سبب عنن هم مستحق نصف مهریه خواهد بود ولی در صورت فسخ به هر علت دیگر پیش از نزدیکی، زوجه مستحق مهریه نیست.
به اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد چه عواقبی دارد؟
اجرا گذاشتن مهریه در زمان عقد، آثار و عواقب قانونی خاص خود را دارد. این آثار بیشتر شامل موارد زیر است:
- توقیف اموال مرد: یکی از مهمترین آثار اجرای مهریه، توقیف اموال مرد برای پرداخت مهریه است.
- مسدود کردن حسابهای بانکی: در صورت عدم پرداخت مهریه، حسابهای بانکی مرد نیز میتواند مسدود شود.
- مزایده اموال: اموالی که توقیف میشوند، میتوانند به مزایده گذاشته شوند تا مهریه زن از طریق فروش این اموال تأمین شود. البته اگر این اموال جزو مستثنیات دین باشند میتوان نسبت به رفع توقیف اموال برای مهریه اقدام کرد.
- حکم جلب: در صورتی که مرد از پرداخت مهریه تا ۱۱۰ سکه خودداری کند و حکم دادگاه را نادیده بگیرد، زن میتواند درخواست حکم جلب برای مرد را به دادگاه بدهد. برای اینکه بدانید زندان برای مهریه چگونه است مقاله مربوط به آن را بخوانید
- ممنوع الخروجی زوج: پس از اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد امکان ممنوع الخروج کردن زوج هم از طریق ثبتی وجود دارد و هم دادگاه خانواده.
تا اینجای مقاله با چگونگی مطالبه مهریه در دوران عقد آشنا شدید. اگر علاقهمندید جزئیات بیشتری بخوانید ادامه مطالب را مطالعه کنید.
مشکلات احتمالی اجرا کردن مهریه در دوران نامزدی
با اینکه اجرا و وصول مهریه در دوران عقد کاملاً قانونی است، ممکن است مرد در تلاش باشد تا اموال خود را منتقل کرده تا از پرداخت مهریه خودداری کند. در این شرایط زن میتواند از طریق دادگاه و با ارائه دلایل، دعوای فرار از دین را مطرح کند. دادگاه در چنین شرایطی میتواند مرد را بهدلیل فرار از پرداخت مهریه محکوم کند.
هزینه های اجرای مهریه در عقد
هزینه به اجرا گذاشتن مهریه در دوره عقد بسته به روش انتخابی برای پیگیری آن متفاوت است. در صورتی که از طریق اداره اجرای ثبت پیگیری شود، هزینهها ۵ درصد مهریه است و در دادگاه ۳/۵ درصد که البته میتوان از دادگاه درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را داشت. در هر صورت، زن باید برای مراحل اجرایی مهریه هزینههایی را پرداخت کند که معمولاً شامل هزینه دادرسی، هزینه کارشناسی اموال و حقالوکاله (در صورت داشتن وکیل) است.
انواع طلاق در دوره عقد و مطالبه مهریه
در ادامه برخی از رایجترین انواع طلاق در مدت عقد و تکلیف مهریه در هر کدام را میخوانید:
طلاق به درخواست مرد
طلاق در دوران عقد به درخواست مرد تفاوتی با طلاق در دوران پس از عقد نمیکند و با توجه به قوانین ایران که حق طلاق با مرد است دادگاه حکم به طلاق صادر خواهد کرد. اما به شرط آنکه تمام حقوق مالی زن از جمله مهریه و نفقه پرداخت و یا تکلیف آنها مشخص شود.
طلاق به درخواست زن
طلاق به درخواست زن در دوران عقد به این صورت است که زن میتواند دلایل مختلفی مانند عدم تأمین نفقه، بدرفتاری یا سایر شرایط قانونی را برای درخواست طلاق مطرح کند. در این صورت، اگر دلایل زوجه مبنی بر در عسر و حرج بودن مورد تایید دادگاه قرار گیرد، حکم طلاق صادر میشود و مرد باید در صورت مطالبه زوجه مهریه او را بپردازد. البته در صورتی که توانایی پرداخت نداشته باشد و درخواست اعسار مهریه را ارائه کند و بتواند اعسار خود را اثبات کند دادگاه مهریه را برای او قسط بندی میکند.
طلاق توافقی
این نوع طلاق زمانی است که زوجین بهطور مشترک تصمیم به پایان دادن به ازدواج خود میگیرند. در طلاق توافقی در زمان عقد، هر دو طرف با شرایط خاص مانند نحوه تقسیم اموال، حضانت فرزندان، نفقه و مهریه به توافق میرسند و درخواست طلاق را به دادگاه ارائه میدهند. طلاق به صورت توافقی در مقایسه با سایر انواع، سریعتر و سادهتر به نتیجه میرسد. برای مطالعه جزئیات بیشتر میتونید مقاله تکلیف مهریه در طلاق توافقی را بخوانید.
طلاق غیابی
زمانی که یکی از طرفین (معمولاً مرد یا زن) در جلسه دادگاه حاضر نباشد و تمام مراحل دادگاه بهصورت غیابی و بدون حضور آن طرف پیش برود، طلاق غیابی صادر میشود. این نوع طلاق معمولاً زمانی اتفاق میافتد که یکی از طرفین از رسیدگیهای دادگاه خودداری کرده یا عملاً دسترسی به او امکانپذیر نباشد. تکلیف مهریه در طلاق غیابی نیز بسته به اینکه درخواست از سمت مرد است یا زن فرق میکند. جزئیات بیشتر را در مقاله مربوطه بخوانید: مهریه در طلاق غیابی.
یک مرور سریع
مهریه در دوران عقد بهعنوان یکی از حقوق مالی زنان مطابق با ماده 1082 قانون مدنی قابل مطالبه است. نحوه اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد شامل مراجعه به دفتر ازدواج محل وقوع عقد، اجراییات ثبت و در مرحله بعد دادگاه خانواده است که در این مراحل، امکان توقیف اموال زوج، فروش اموال در مزایده و حتی صدور حکم جلب زوج وجود دارد. در صورت عدم توانایی مالی زوج، وی میتواند دادخواست اعسار مهریه ارائه دهد. همچنین، عواقب اجرا گذاشتن مهریه ممکن است شامل فرار از دین توسط مرد باشد که با ارائه شواهد، دادگاه میتواند او را محکوم کند. در شرایط عقد موقت، علاوه بر مهریه، نفقه در عقد موقت نیز به زن تعلق میگیرد. بهمنظور ثبت دقیق اطلاعات زوج، نهادهایی مانند راهور، مخابرات، اداره ثبت املاک و بانکها نقش مهمی ایفا میکنند. برای اطمینان از رعایت قوانین بهتر است برای مشاوره حقوقی و تنظیم دادخواست مطالبه مهریه به وکیل مهریه مراجعه کنید.
اگر به دنبال وکیل مهریه در تهران هستید کافی است از طریق شمارههای مندرج در سایت با دفتر مهدی نائینی وکیل پایه یک دادگستری تماس بگیرید تا در خصوص اعطای وکالت راهنمایی شوید.
سوالات متداول
آیا در دوران عقد مهریه تعلق میگیرد؟
بله مطابق ماده 1082 قانون مدنی زن به محض این که عقد کند، مالک قانونی مهریه است.
بهترین روش اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد چیست؟
بهترین روش اجرا کردن مهریه در عقد مراجعه به دفتری است که ازدواج را ثبت کرده. در آنجا زوجه میتواند درخواست توقیف اموال مرد و ممنوعالخروجی او را داشته باشد.
مهریه را در دوران عقد چگونه به اجرا بگذاریم؟
برای گرفتن مهریه در دوران عقد، زوجه یا نماینده قانونی او باید ابتدا از طریق اجرای ثبت اقدام به توقیف اموال کند و اگر نتیجهای حاصل نشد به دادگاه خانواده مراجعه و دادخواست مطالبه مهریه را داشته باشد.
اجرا کردن مهریه در دوران عقد چه قانونی دارد؟
طبق قانون در صورتی که طلاق در دوران عقد جاری شود و زن غیرباکره باشد تمام مهریه به او تعلق میگیرد اما در صورت باکره بودن زن در دوران عقد نسف مهریه به او تعلق میگیرد.
ایا با درخواست طلاق در دوران عقد از طرف زن مهریه از بین می رود؟
خیر مهریه جزو حقوق زن است که با درخواست طلاق از جانب او از بین نمی رود اما ممکن است تحت شرایطی برای راضی شدن مرد به طلاق بخشی یا همه آن بخشیده شود.
وصول مهریه در دوران نامزدی چقدر طول میکشد؟
مدت زمان وصول مهریه در زمان عقد به عملکرد به موقع زن در ارائه درخواست و توقیف اموال از طرف ثبت بستگی دارد. اگر در استعلام ۳ گانه مالی از مرد شناسایی نشود باید مطالبه مهریه در عقد را از طریق دادگاه پیگیری کرد که زمان ثابتی ندارد و بستگی به شلوغی شعبه رسیدگیکننده ممکن است ماهها طول بکشد.
طلاق در دوران عقد چگونه است؟
طلاق در دوران عقد از جانب زن و یا مرد مطرح میشود و ممکن است طلاق در عقد به صورت توافقی و یا غیابی اتفاق بیفتد. در هر حال چه طلاق در دوران عق به درخواست مرد باشد و چه زن و چه توافقی و غیابی باز هم مهریه به زن تعلق خواهد گرفت.
مدارک لازم برای درخواست مهریه در دوران عقد چیست؟
مدارک مورد نیاز برای به اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد شامل قباله یا سند ازدواج، شناسنامه و کارت ملی زوجین و دادخواست دریافت مهریه.