تغییر کاربری اراضی زراعی به مسکونی
تغییر کاربری زمینهای زراعی به دیگر مصارف، موضوعی پیچیده و حساس است که نیازمند پیروی از قوانین و مقررات دقیق و مشروط به مجوزهای مختلف است. این مقاله به بررسی فرآیند تغییر کاربری زمین زراعی، مدارک مورد نیاز و مراحلی که متقاضی باید طی کند، میپردازد. همچنین به بررسی نقش نهادها و سازمانهای مختلف در این فرآیند پرداخته و نکات مهمی را که متقاضیان باید در نظر داشته باشند شرح میدهیم.
فهرست مطالب [نمایش]
مراحل تغییر کاربری زمین زراعی
برای تغییر کابری زمینهای زراعی باید مراحلی طی کنید که در ادامه به توضیح این مراحل میپردازیم:
۱. درخواست و مدارک اولیه
متقاضی برای تغییر کاربری زمین زراعی، باید درخواست خود را به همراه مدارک مالکیت، مجوز تاسیس یا موافقت اصولی طرح مورد نظر، نقشه عرصه مورد اجرای طرح و نظریه اداره کل محیط زیست استان و پاسخ استعلامهای دستگاههای ذیربط، به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ارائه دهد. این مدارک بهعنوان اولین گام در فرآیند تغییر کاربری زمین زراعی ضروری هستند.
۲. بررسی درخواست توسط مدیریت جهاد کشاورزی
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان پس از بررسی درخواست و تهیه گزارش و کروکی و مدارک مورد نیاز، آنها را به همراه درخواست متقاضی به مدیریت امور اراضی استان ارسال میکند. این مرحله شامل بررسی دقیق مستندات و اطمینان از صحت مدارک ارائه شده است.
۳. ثبت و بررسی درخواست در کمیسیون
گزارش مدیریت جهاد کشاورزی و درخواست متقاضی در دبیرخانه کمیسیون مستقر در مدیریت امور اراضی ثبت میشود. اگر زمین مورد نظر غیر زراعی و غیر باغی باشد، پس از تایید ریاست سازمان، پاسخ لازم به متقاضی و مراجع ذیربط اعلام میگردد. در صورت عدم تامین مدارک مورد نیاز از سوی متقاضی، ظرف مدت یک ماه از تاریخ ثبت درخواست، پرونده از دستور کار کمیسیون خارج میشود.
۴. بررسی زمین زراعی یا باغی
در صورت ارائه مدارک و تکمیل بودن پرونده و تشخیص زراعی و باغی بودن زمین، تقاضا در نوبت دستور کار کمیسیون قرار میگیرد. این کمیسیون بر اساس تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها به بررسی و اعلام نظر در مورد درخواست تغییر کاربری میپردازد.
۵. صدور یا عدم صدور مجوز
در صورت مخالفت کمیسیون با تغییر کاربری، نتیجه به متقاضی و دستگاه ذیربط اعلام میشود. در صورت موافقت کمیسیون، اگر طرح مورد نظر مشمول پرداخت عوارض قانونی نباشد، مجوز لازم صادر میگردد. اگر طرح مشمول پرداخت عوارض باشد، پرونده برای تعیین قیمت اراضی به کمیسیون تقویم مستقر در شهرستان ارجاع میشود.
۶. تعیین قیمت اراضی و پرداخت
کمیسیون تقویم اراضی قیمت اراضی را تعیین کرده و نظر خود را به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اعلام میکند. سپس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان این نظر را به دبیرخانه کمیسیون اعلام میکند و متقاضی موظف به واریز مبلغ اعلام شده به حساب خزانه است.
۷. صدور مجوز نهایی
پس از واریز مبلغ ارزیابی توسط متقاضی، مجوز تغییر کاربری برابر با مساحت مورد مصوب جهت اجرای طرح برای متقاضی یا دستگاه استعلام کننده صادر میشود. نتیجه به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اعلام میگردد تا بر حسن اجرای طرح نظارت داشته باشد. در صورت احراز هرگونه تخلف، پرونده به مراجع قضایی صالحه ارجاع میشود.
مدارک مورد نیاز برای تغییر کاربری زمین زراعی به مسکونی
متقاضیان تغییر کاربری زمین باید مدارک زیر را تهیه و ارائه کنند:
- درخواست تغییر کاربری زمین
- مدارک مالکیت
- فتوکپی شناسنامه ذینفع یا وکالت نامه
- فیش پرداخت عوارض نوسازی (در صورت نوسازی)
- پوشه برای مدارک
- درخواست به شهردار برای اخذ دستور
- ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه
- تعیین زمان بازدید توسط کارشناس دفتر فنی
- بازدید کارشناس دفتر فنی شهرداری و تنظیم گزارش
- تکمیل کارت گذربندی
- تعیین کاربری و حدود تعریض بر اساس طرح هادی یا جامع یا تفصیلی
فرآیند تصویب تغییر کاربری در کمیسیون ماده 5 استان
اگر متقاضی مجاز به تغییر کاربری باشد، باید تقاضای خود را به همراه کروکی محل و استعلامهای مربوطه به کمیسیون ماده 5 استان ارسال کند. این کمیسیون پس از بررسی و رأیگیری، نتیجه را طی صورتجلسهای به شهرداری اعلام میکند. در صورت عدم تایید تغییر کاربری، مراتب به طور کتبی به مالک اعلام میشود. در صورت تایید، یک نسخه از صورتجلسه در پرونده ملک ضبط میشود.
سخن پایانی
تغییر کاربری زمین زراعی به دلیل تاثیرات گستردهای که بر محیط زیست، اقتصاد و جامعه دارد، نیازمند دقت و پیروی از مراحل قانونی دقیق است. متقاضیان باید با آگاهی کامل از مدارک و مراحل مورد نیاز، درخواست خود را ارائه داده و پیگیر روند اداری باشند. همکاری مناسب با نهادها و سازمانهای مربوطه و رعایت قوانین و مقررات میتواند به تسریع در دریافت مجوزهای لازم و اجرای صحیح طرحها کمک کند. همچنین، نظارت بر حسن اجرای طرح و برخورد قانونی با تخلفات، از جمله وظایف مهم مدیریت جهاد کشاورزی و دیگر نهادهای ذیربط است.
برای مشاوره سهولت انجام کار و اعطای وکالت به مهدی نائینی وکیل پایه یک دادگستری با شمارههای مندرج در سایت تماس بگیرید.
اراضی و املاک
با درود ، زمينى با متراژ ١٢٠٠ متر در قلعه فرامرزيه مارليك كرج دارم كه در سند تك برگ ، كاربرى زراعى و باغ دارد.با توجه به اينكه در منطقه مذكور زمينهاى مسكونى زياد هست آيا امكان تغيير كاربرى به مسكونى يا براى استفاده براى سالن جشن ( در صورت خريد زمينهاى همسايه اين زمين ) وجود خواهد داشت؟ با سپاس 🙏🏻
سلام اگر در محدوده شهر هستین درخواست به شهرداری بدین در صورت تایید کمیسیون تغییر کاربری انجام میشه
سلام من زمینی در تبریز وسط شهر تقریبا به مساحت ۵۵۰ متر دارم زمین کاربری کشاورزی داره واطرافش کاملا ساخته شده چقدر باید به شهرداری بپردازیم و از متراژ کم میکنه یا نه
سلام طبق قانون شهرداری تا ۷۰ درصد قیمت زمین رو میتونه بگیره ازتون، برای موارد دیگش توافق خودتون هست با شهرداری
سلام یه قطعه زمین توی شهر داریم که شهرداری میخواد بخاطر زدن جاده توافق کنه قبلا اینجا باغ بوده ولی تقریبا حدود ۳۰ سال هست که بایر بود و هیچ کشت و زرعی انجام نمیشه بخاطر این شهرداری اینحا رو مزروعی اعلام کرده آیا این میشه و یا نه بخاطر گذشت سالها و بایر بودن زمین مزروعی محسوب نمیشه
سلام زمین مزروعی هست
سلام،یه باغ ۱۰هزارمتری داخل یه مزرعه بود که ۵هزارمترش را من خریدم،باغ دیوار خشت وگلی داره و چندتا درخت توش بود که خشک شده بود،من کل زمین را با لدر صاف کردم فقط دیوارای قدیمی را تخریب نکردم و دوباره از نو دیوار بلوکی کردم و زمین را با قطعه های عرض۲۰متری در طول ۵۷متری جدا کردم و چندتاشو فروختم و وکالت قطعی زدم بنام خریدارا،فقط دنبال تغییر کاربری نرفتم حالا جهاد کشاورزی منو خواسته،در ضمن کل ملک مادرسند داره و کاربری ملک اراضی صحرایی زده،ملک تعریف شده داخل یکی از روستاهای یزد هستش،ممنون میشم راهنمایی کنین،
چکار کنم که تخریب نشه،
سلام. اگر کمتر از گذشت سه سال جهاد متوجه شده باشه امکان تخریب وجود داره مگر ایمکه با جها به توافق برسید و تبدیلش کنید به وجه نقد و جریمه
با درود و عرض ادب
ممنون که پاسخ می دهید..
لطفا بفرماييد براي تغيير كاربري زميني با كاربري كشاورزي به مسكوني، چند درصد از زمين به شهرداري و چند درصد به مالك تعلق ميگيرد.
لازم به ذكر است زمين مذكور 375 متر (يك سهم از 280 سهم) از زميني به مساحت 105 هزار متر مربع واقع در شهركرد ميباشد.
سپاس
سلام تا سقف 80 درصد از قیمت زمین در حالت مسکونی رو شهرداری میگیره ازتون
سلام من ۲۰۰متر زمین کشاورزی اوقافی،خریدم بیشتر منطقه ساخته شده وماهم سال۱۴۰۰ساختیم الان سه ساله از ساختش میگذره آیا میتونم باتوجه به اینکه ۳سال گذشته اقدام کنم.
سلام. چه اقدامی مد نظرتون هست؟
باسلام واحترام،بنده زمینی با کاربری باغ وباغچه با وعده ی گرفتن نامه مسکونی از بنیاد مسکن توسط فروشنده در سنگر رشت داخل طرح هادی وبافت خریدم اما درقرار داد نوشته نشد که فروشنده وعده اخذ نامه مسکونی از بنیاد مسکن رو داده است،بعد از مدتی از خرید فروشنده دیگر جوابگوی بنده نشد،حال خواستم ببینم اگر که برای انجام تغییر کاربری زمین بخواهم اقداماتی انجام دهم باید بنیاد مسکن برم یا جهادکشاورزی؟وسوالم دیگرم این است که هزینه ای که باید بابت تغییر کاربری بپردازم از روی 80درصد ارزش ملک مسکونی محاسبه میشود یا کشاورزی؟وسوال دیگرم این است که مبلغی که بنده بابت خرید پرداخت کرده ام برابر با ارزش مسکونی زمین بوده است آیا با انجام تغییر کاربری به مسکونی با احتساب پرداخت اولیه ضرر هنگفتی متوجه میشه وارزش انجام این کار را دارد یا نه به ارزش زمین باغ وباغچه بفروشم ومتضرر بیشتری نشوم؟
از طرفی هم از دوستان وبرادران واملاکی های شمال کشور تشکر وقدردانی مینماییم که با چنین کلاهبرداری هایی اعتماد عموم ملت کشور راجلب میکنن وخاطره ای خوش از کلاهبرداری برای مردم به ارث میگذارند.بخصوص برادران استان گیلان
سلام باید به جهاد کشاورزی مراجعه کنید. 80 درصد از ارزش مسکونی حساب میشه. براورد هزینه با خودتون هست
سلام یه زمین ۲۱۰متری شالیزاری خریداری کردیم ۱۸ سال پیش یعنی ۱۸ سال هستش که خشک هستش بر اتوبان هستش فقط میخواستم بدونم که به این متراژ ۲۱۰متر تغییر کاربری میدن یا اینکه اصلا متراژ ملاک نیست برای تغییر کاربری گرفتن خیلی ممنونم
متراژ مطرح نیست، باید تقاضای تعییر کاربری بدین
زمینی در شمال به متراژ ۲۷۰ متر داریم اما داخل بافت نیست .. میخایم خونه بخریم و نیاز به پول فروش این زمین داریم، راه حلی دارید ؟؟
راه حل قانونی نداره. زمینتون الان قابل فروشه اما اینکه تو طرح نیست و بخواین تغییر کاربری بدین باید به کمیسیون استانی مراجعه کنید و روال قانونی طی بشه.
با سلام
پدر بنده یه زمین ۵000 متری داره که کشاورزیه اب هم نداره و محصولی هم نمیتونیم بکاریم این زمین جزو طرح هادی روستا نیست به نظرتون میتونیم تغییر کاربری بگیریم؟
سلام ابتدا از طریق دهیاری اقدام نمایید دهیار درخواست را به بنیاد مسکن شهرستان ارجاع میدهد و در کمیسیون بررسی میشود