اجرت المثل و نفقه و مهریه
مهریه، نفقه، اجرت المثل
دادگاه خانواده در رسیدگی به دعوای گواهی عدم امکان سازش (طلاق) (اعم از طلاق توافقی، طلاق یکطرفه به درخواست زوجه، طلاق یکطرفه به درخواست زوج) ضمن صدور حکم در خصوص دعوای طلاق و مشخص کردن نوع آن (اعم از خلعی و بائن) در خصوص مهریه، نفقه، اجرت المثل، حضانت فرزندان و استرداد جهیزیه نیز اظهارنظر و تصمیم گیری می کند.
در ذیل، راجع به دعوای مطالبه مهریه، نفقه و اجرت المثل توضیح مختصری داده خواهد شد. ذکر این توضیح لازم است که طبق رویه جدید پذیرش و ثبت دادخواست در مراجع قضایی (دفاتر خدمات الکترونیک قضایی) هر کدام از این دعاوی مذکور، به صورت جداگانه و در قالب پرونده ای مجزا مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت و امکان رسیدگی به صورت یکجا در پرونده ی واحد، وجود ندارد.
مهریه
مادۀ ۲۲ قانون حمایت خانواده: “هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد، تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد وصول آن مشمول مقررات مادۀ ۲ قانون اجرای محکومیتهای مالی است. چنانچه مهریه بیشتر از این میزان باشد، در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبۀ مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است ”
قانونگذار از باب ضمانت اجرای اعمال مادۀ ۲ قانون نحوۀ اجرای محکومیتهای مالی(مادۀ ۳ فعلی) مهریه تا یکصد و ده عدد سکه یا معادل آن را مورد حمایت قرار داده است. البته نسبت به مازاد بر آن، در صورت توان پرداخت زوج، از باب مقررات حقوقی بدون اعمال مادۀ۲ مذکور(مادۀ ۳ فعلی) پرداخت خواهد کرد.
در خصوص مازاد بر تعداد یکصد و ده سکه یا معادل مبلغی آن، چنانچه زوج ملائت داشته باشد از اموال وی قابل پرداخت خواهد بود با این تفاوت که نسبت به مازاد این تعداد یا مبلغ، در خصوص جلب و زندانی کردن زوج اقدامی از طرف دادگاه صورت نمیگیرد و صرفا با معرفی مال( اعم از منقول و غیرمنقول) از طرف زوجه یا وکیل ایشان نسبت به توقیف آن از طرف مرجع قضایی اقدام خواهد شد. توقیف اموال اعم از اموال منقول (مثل خودرو، سهام و…) و اموال غیر منقول (مثل ملک مسکونی و مغازه) و حتی توقیف سرقفلی.
نفقه
مادۀ ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه را تعریف کرده است: «نفقه عبارت است از همۀ نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطۀ نقصان یا مرض.»
موارد مذکور در مادۀ فوق جنبۀ حصری ندارد و هر چیزی که بر حسب عرف مورد احتیاج زن باشد جزء نفقه محسوب می شود مثل هزینه های سفر و نظافت و… . در ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی نیز گفته شده است: «در عقد دائم، نفقۀ زن به عهدۀ شوهر است.»
با وجود این، مادۀ ۱۱۰۸ قانون مدنی چنین است: «هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.»
مادۀ ۵۳ قانون حمایت خانواده ناظر به نفقۀ ماه جاری است، و در صورت پرداخت آن از سوی شوهر، تعقیب کیفری نخواهد شد. نفقه معوقه، دین می باشد که مطالبه آن جنبه حقوقی دارد و باید با تقدیم دادخواست حقوقی به عمل آید. دادگاه خانواده، در تعیین میزان نفقه، پرونده را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد.
اجرت المثل
در دعوای اجرت المثل ایام زوجیت در دعاوی خانواده، زن باید عنوان کند که کارهایی که در خانه برای شوهر و زندگی زناشویی انجام داده، تبرعی نبوده (اصل هم بر عدم تبرع است) و قصد زن از انجام آن کارها، مثلا ظرف شستن، لباس شستن، شیر دادن و نگهداری فرزند و … بنا به درخواست شوهر صورت گرفته است. معمولا، برای تعیین میزان اجرت المثل ایام زوجیت، دادگاه موضوع را به کارشناس ارجاع می دهد. نکته قابل ذکر اینکه، مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت توسط زوجه، ربطی به درخواست طلاق ندارد، لذا زن می تواند بدون اینکه درخواست طلاق کند، اجرت المثل بخواهد.
تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی: «چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار، اجرت المثل باشد، به دستور زوج و با قصد عدم تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید.»
مینا
24 فروردین 1397 در 17:46سلام. منظور از اجرت المثل چیست. یعنی زن برای کار تو خونه باید پول بگیره؟
adminnaeeni
24 فروردین 1397 در 22:21سلام، بله اجرت المثل برای اموری که زن به درخواست مرد انجام انجام داده و وظیفه اش نبوده تعلق میگیره
مینا
25 فروردین 1397 در 10:08یعنی حتما باید به درخواست شوهر باشه؟ همه کارهای خونه عرفا با خانم هستش و درخواستی نمیشه ازش
مبینا
25 فروردین 1397 در 10:12سلام. چیزی که من متوجه شدم و برای خواهرم دادگاه حکم داده برای هرسال دو میلیون زده یعنی واقعا ارزش کار زن توی یکسال در خانه دو میلیونه؟
adminnaeeni
26 فروردین 1397 در 09:38سلام. موضوع اجرت المثل کارهای انجام گرفته توسط زن در تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی مندرج و این موضوع کاملا مقتبس ار فقه میباشد. اما در واقع و در نگاهی با زاویه دید زندگی امروزی آیا واقعا زن برای انجام امور معمول خانه باید درخواست وجه کند؟ مرز زندگی زناشویی فراتر از این عدد و رقم هاست و به نظر شخصی بنده درج چنین تبصره ای از عدالت زندگی امروزی به دور است.
احمد
26 فروردین 1397 در 18:52میتونه مثبت باشه
محسن
26 فروردین 1397 در 19:18سلام
خسته نباشید
حزانت فرزند دختر بعداز جدایی به عهدهی پدره یا مادر؟
adminnaeeni
27 فروردین 1397 در 08:24سلام. حضانت فرزند تا ۷ سالگی با مادر و بعد از آن با پدر است لکن در صورت صدور حکم رشد فرزند انتخاب زندگی با پدر یا مادر با خود فرد است.
علی
27 فروردین 1397 در 08:17سلام
بعداز طلاق زوجین درصورت پرداخت مهریه به صورت اقساط درصورت ازدواج زن باشخص دیگر بازهم پرداخت ماهیانه سکه ادامه پیدا میکنه؟
adminnaeeni
27 فروردین 1397 در 08:23سلام بله پرداخت مهریه دینی به عهده مرد میباشد که با ازدواج زن ساقط نمیشود
مجید نائینی
27 فروردین 1397 در 08:28سلام * محاسبه مهریه سالهای گذشته به پول امروز چگونه محاسبه میشه؟
adminnaeeni
27 فروردین 1397 در 09:17سلام جهت محاسبه مهریه سالهای گذشته مطلب دیگری در سایت قرار گرفته که میتوانید سرچ کنید همچنینی سایت مستقلی در این خصوص طراحی شده که سال وقوع عقد و مبلغ مندرج را وارد میکنید و مبلغ مهریه به نرخ روز را اعلام میکند.
علی
27 فروردین 1397 در 09:13ممنون
نوشین بهبهانی
30 فروردین 1397 در 13:54سلام. من مهریه ام ۱۳۶۵ سکه است اما بهم میگن بیشتر از ۱۱۰ تا نمیتونم بگیرم این چه قانونیه آخه؟
adminnaeeni
01 اردیبهشت 1397 در 08:41سلام. نخیر اشتباه به اطلاعتون رساندن شما میتوانید کل مهریتون رو مطالبه کنید اما فقط نسبت به ۱۱۰ عدد سکه میتوانید زوج را بازداشت کنید و نسبت به بقیه مهریه فقط میتوانید اموال زوج را معرفی و توقیف کنید.
اشتراک ها: اجرت المثل | نحوه مطالبه اجرت المثل زن چگونه است ؟ – سایت خبری market-center
رضا رضایی
29 خرداد 1401 در 03:49سلام من میخوام زن بگیرم با خودش قرار گذاشتم تعهد بده که حق طلاق رو به من بده و مهریه و نفقه و اجرت المثل نگیره ازم چون قبلا دوبار ازدواج کرده اینا شروط منه خودش قبول کرده چیکار کنم که اینا عجلی بشه و بعدا مشکل ساز نشه البته میخواد خانوادش نفهمن که اینارو ببخشه راهنماییم کنید ممنون ؟
adminnaeeni
05 تیر 1401 در 20:46حق طلاق که با شماست. مهریه رو هم تو سند ازدواج هر تعداد خواستین بنویسین ولی اجرت المثل و نفقه رو از الان نمیتونید منتفی کنید.
محمد امین
08 دی 1401 در 23:28من و همسرم میخوایم از هم جدا بشیم ما دوسال که عقد کردیم ولی خونه خودمون نرفتیم و همسرم هم هنوز بانو هستن و مهریه که تعیین شده ۱۱۰ سکه است ایا من باید تمام این تعداد سکه رو بپردازم ؟
adminnaeeni
24 اسفند 1401 در 22:22نیمی از سکه ها به ایشون تعلق میگیره