مراحل و نحوه دریافت گواهی انحصار وراثت

گاهی پس از پس از فوت یک فرد میان ورثه قانونی او بر سر تقسیم ارث اختلافاتی بروز می‌کند که ممکن است تا سال‌ها لاینحل باقی بماند. پس باید تکلیف اموالی که از متوفی به جا مانده به درستی روشن گردد و سهم هر یک از وارثان قانونا محاسبه و پرداخت شود. اولین قدم برای این منظور گرفتن گواهی انحصار وراثت است. برای دریافت این گواهی باید یک سری مراحل قانونی را پشت سر بگذارید که در ادامه این مقاله به طور جامع درباره آن توضیح خواهیم داد.

مراحل انحصار وراثت
مراحل انحصار وراثت

مراحل گام به گام انحصار وراثت

برای انجام مراحل انحصار وراثت باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

  • اولین مرحله صدور گواهی حصر وراثت تکمیل اسناد و مدارک موردنیاز توسط فرد متقاضی است.
  • پس از تهیه مدارک موردنیاز و ارائه درخواست گواهی، موضوع به شورای حل اختلاف محل فوت متوفی، ارجاع داده خواهد شد و در صورت کامل‌بودن مدارک، باتوجه‌به میزان اموال ماترک، مابقی روند قانونی طی خواهد شد.
  • در گام بعدی آگهی حصر وراثت در یکی از روزنامه‌ها منتشر می‌شود تا اگر ذی‌نفع دیگری وجود دارد، اعلام‌حضور کند.

گواهی حصر وراثت چیست؟

یکی از پرونده‌هایی که هر خانواده‌ای ممکن است در محاکم دادگستری و شوراهای حل اختلاف درگیر آن بشود، تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت است. این گواهی نوعی سند رسمی صادر شده از سوی شورای حل اختلاف، بر اساس قانون تصدیق انحصاروراثت است. این سند مبین آن است که وراث شخص متوفی چه کسانی هستند.

این گواهی ابتدا با معرفی شخص متقاضی آغاز می‌شود. متقاضی صرفاً وراث متوفی نیستند و اشخاص ذی‌نفع مانند طلبکار یا شخصی که به نفع او وصیتی ثبت شده، نیز می‌توانند متقاضی دریافت گواهی انحصار باشند. در متن گواهی، وراث تأیید و تصدیق شده نیز معرفی می‌شوند.

تفاوت حصر وراثت با انحصار وراثت

حصر وراثت و انحصار وراثت معنای یکسانی دارند و صرفا در عبارت با هم متفاوت هستند. یعنی با اینکه هر دو، رویه قانونی یکسانی دارند اما:

  • در انحصار وراثت قانون معین می‌کند که هر یک از وراث چه میزان ماترک به ارث می‌برند.
  • در حصر وراثت، یک مرجع صالح براساس قانون حصار مصوبه 1308 و قانون امور حسبی تعداد وراث را مشخص می‌کند.

آیا تقسیم ارث بدون انحصار وراثت ممکن است؟

بعد از فوت شخص متوفی، افراد ذی‌نفع در مراجعه به هر سازمان و ارگانی و برای انجام هرگونه اقدامی در خصوص اموال متوفی باید گواهی انحصار وراثت را در اختیار داشته باشند. اگر به هر علتی گواهی به فرد متقاضی ارائه نشود، هیچ‌گونه خدماتی به شخص مذکور ارائه نخواهد شد. البته لازم به ذکر است چنان چه متوفی هیچ‌گونه اموالی به جا نگذاشته باشد، طبیعتاً حصر وراثت صورت نخواهد گرفت. بنابراین تنها در صورتی که شرایط زیر برقرار باشد اخذ گواهی ضرورت ندارد:

  • متوفی هیچ دارایی‌ نداشته یا دارایی‌ها سند عادی داشته باشند
  • وراث بر سر تقسیم توافق کنند
  • ورثه محجوری در میانشان نباشد
  • نخواهند اموال را با سند رسمی به کسی منتقل کنند
تقسیم ارث بدون حضور وراث
تقسیم ارث بدون حضور وراث

تقسیم ارث بدون حضور همه وراث

در شرایطی که وراث، گواهی گرفته باشند و یکی از آن‌ها، از سایر ورثه، وکالت داشته باشد و همه موافق تقسیم باشند، امکان تقسیم ارث بدون حضور همه ذی‌نفعان، وجود دارد.

اما در صورتی که میان ورثه متوفی، شخص محجور یا غایب و مفقود الاثری وجود داشته باشد، امکان تقسیم کردن ارث بدون دادگاه، ممکن نیست و همچنین اگر با هم توافق نداشته باشند هم باید به دادگاه مراجعه کنند.

تقسیم ارث در دادگاه

فرآیند تقسیم ارث در دادگاه به این صورت است که:

  • یکی از وراث یا همه آن‌ها، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست تقسیم ترکه را ثبت و از دادگاه، تقاضای صدور حکم می‌کند.
  • دادگاه، برای تمامی ذی نفعان یا قیم و نمایندگان قانونی آن‌ها، ابلاغیه می‌فرستد.
  • حتی در صورت عدم حضور تمام ورثه، جلسه رسیدگی تشکیل و حکم صادر می‌شود (غایبین، فرصت واخواهی و تجدید نظر خواهی خواهند داشت و می‌توانند نسبت به رای غیابی، اعتراض کنند.)

هزینه انحصار وراثت چقدر است؟

هزینه بسته به اینکه چگونه روند کار را پیش ببرید (با وکیل یا بدون وکیل) متفاوت است. به طور کلی هزینه صدور این گواهی هر سال به روز می‌شود و در حال حاضر (سال ۱۴۰۳) حدود ۲۰۰ هزار تومان است.

  • هزینه انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار رایگان می‌باشد.
  • در صورتی که وارثان اختلاف داشته باشند و بخواهند وکیل بگیرند، هزینه وکیل به عهده شاکی است.
بازه زمانی برای دریافت گواهی حصر وراثت
بازه زمانی برای دریافت گواهی حصر وراثت

مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت

صدور گواهی مبنی بر اینکه نوع گواهی محدود است یا نامحدود، متفاوت است. صدور گواهی حصر وراثت محدود معمولاً بین ۵ الی ۱۰ روز طول می‌کشد؛ اما صدور گواهی حصر وراثت نامحدود، بین ۴۰ تا ۵۰ روز طول خواهد کشید. علت زمان بر بودن فرایند اخذ گواهی نامحدود، همان‌طور که ذکر شد این است که باید آگهی فوت شخص متوفی در روزنامه منتشر شود و یک ماه از تاریخ انتشار آن نیز بگذرد.

آیا ارائه گواهی مالیات بر ارث ضروری است؟

تا پیش از سال ۱۳۹۵ تمام اشخاص متقاضی دریافت گواهی حصر وراثت، ملزم بودند که گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی را به مرجع قضایی تقدیم کنند. در حال حاضر نیز اگر شخصی، متقاضی دریافت گواهی انحصار وراثت فردی باشد که پیش از سال ۱۳۹۵ فوت کرده، ملزم به ارائه گواهی اظهارنامه مالیاتی خواهد بود. لازم به ذکر است که ارائه این مدرک برای حصر وراثت متوفیان پس از سال ۱۳۹۵، ضرورتی ندارد. این امر به معنی لغو قانون پرداخت مالیات‌برارث توسط ورثه، نیست. بلکه صرفاً جهت دریافت گواهی حصر وراثت، ارائه گواهی مذکور، دیگر ضرورتی ندارد.

انواع گواهی حصر وراثت

گواهی حصر وراثت بر اساس میزان مال ماترک، به دو نوع گواهی حصر وراثت نامحدود و گواهی حصر وراثت محدود تقسیم می‌شود. تفاوت این دو گواهی در میزان اموال، مدت‌زمان لازم برای صدور گواهی و مراحل اداری است. لازم به ذکر است اطلاعاتی که در یک گواهی حصر وراثت درج می‌شوند شامل تعداد و مشخصات کامل هویتی وراث، نسبت هر یک با متوفی و نسبت سهمشان از ماترک است. اکثر قوانینی هم که به این مسئله حقوقی می‌شوند، در سال ۱۳۰۹ تصویب شده‌اند؛ اما بر اساس تغییر شاخص قیمت‌ها و هزینه زندگی تغییراتی در این قوانین اعمال شده است که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.

مصوبه مربوط به انتشار آگهی فوت
مصوبه مربوط به انتشار آگهی فوت

گواهی حصر وراثت نامحدود

مطابق با بخشنامه ۳۸۳۸۴ مورخ ۱۳۹۹.۰۷.۰۷ که تصویر بالا آن را مشاهده می‌کنید، درصورتی‌که ارزش ماترک متوفی بالای ۵۰ میلیون تومان باشد، باید در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار، آگهی مبنی بر فوت شخص متوفی و ثبت درخواست صدور گواهی انحصار وراثت، منتشر شود تا اگر شخصی نسبت به این مسئله اعتراضی دارد، به دادگاه مذکور مراجعه نماید.

گواهی حصر وراثت محدود

این گواهی در شرایطی صادر می‌شود که ارزش ماترک متوفی کمتر ۵۰ میلیون تومان باشد. در این شرایط نیازی به انتشار آگهی نخواهد بود.

 

مدارک لازم برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

مدارکی که برای اخذ گواهی در شورا نیاز دارید شامل موارد زیر است:

  • گواهی فوت متوفی
  • شناسنامه وراث
  • استشهاد رسمی
  • شناسنامه شخص متوفی
  • عقدنامه یا رونوشت آن

در صورت نقص مدارک چه باید کرد؟

از مشکلاتی که ممکن است مانع روند صدور گواهی انحصار وراثت شود، نقص مدارک موردنیاز است. چنان چه گواهی فوت، شناسنامه وراث، شناسنامه متوفی و… به هر علتی موجود یا در دسترس نباشند، مراجع قضایی و شورای حل اختلاف اقدامات لازم را در چهارچوب قانون به عمل می‌رسانند.

در ادامه در مورد دو نمونه از مدارک مهمی که نقص آنها در روند کار کمی اختلال ایجاد کند، توضیح خواهیم داد.

گواهی فوت

یکی از ضروری‌ترین مدارکی که باید به شورای حل اختلاف ارائه شود، گواهی فوت است. همان‌طور که گفته شد ممکن است شما به‌عنوان یکی از وراث، به هر علتی گواهی فوت را در اختیار نداشته باشید؛ برای مثال ورثه‌ای که گواهی فوت را دریافت کرده است آن را در اختیار شما قرار نمی‌دهد. باتوجه‌به اینکه تمام وراث می‌توانند تقاضای دریافت گواهی فوت را به ثبت برسانند، این مشکل به‌سادگی قابل‌حل خواهد بود.

مدارک وراث

یکی دیگر از مشکلات شایع در خصوص صدور گواهی حصر وراثت، عدم مشارکت تمام وراث برای ارائه اسناد و مدارک است. برای مثال ممکن است وراث شناسنامه خود را در اختیار فرد متقاضی قرار ندهند، شناسنامه‌ها مفقود شده باشند یا شخص ساکن خارج از کشور باشد. در این شرایط شخص متقاضی می‌تواند در شورای حل اختلاف تقاضای استعلام از سازمان ثبت‌احوال را به ثبت برساند. پس از ثبت تقاضا، از سوی شورای حل اختلاف استعلامی مبنی بر معرفی وراث ثبت شده در اسناد سه‌جلدی متوفی، اخذ خواهد کرد. در نتیجه اخذ این استعلام، تعداد وراث و مشخصات هویتی آن‌ها تعیین خواهد شد.

استشهادیه محضری چیست؟

استشهادیه محضری یکی از اقدامات لازم جهت دریافت سند انحصار وراثت است. در این روند سه فرد از اطرافیان متوفی (به‌غیراز ورثه)، در دفتر اسناد رسمی حاضر می‌شوند و با تکمیل فرم استشهادیه، مشخصات وراث متوفی در زمان مرگ وی را تصدیق می‌کنند و بر آن شهادت می‌دهند. این استشهادیه پس از درج مهر و امضا توسط سردفتر اسناد رسمی، اعتبار قانونی پیدا خواهد کرد.

تقسیم اموال و دریافت گواهی انحصار وراثت

انواع حصر وراثت

باتوجه‌به امکان سکونت ذی‌نفع در خارج از کشور و تنوع اموال ماترک مانند، حساب بانکی، ملک و املاک، مستمری بازنشستگی، فیش حج و… مراحل انحصار وراثت این اموال ضوابط و قوانین متفاوتی دارد. در این بخش به بررسی روند انحصاروراثت حقوق بازنشستگی، فیش حج و افراد خارج از کشور خواهیم پرداخت.

انحصار وراثت حقوق بازنشستگی

مستمری بازنشستگی متوفی، پس از فوت آنها به‌صورت مادام‌العمر به همسر یا دختران مجرد، یا پسران زیر ۲۰ سال یا پدر و مادر متوفی (درصورتی‌که در قید حیات باشند) تعلق می‌گیرد. البته در صورت ارائه گواهی اشتغال به تحصیل، پسران زیر ۲۵ سال نیز مشمول دریافت این حقوق خواهند بود. به‌منظور حصر وراثت حقوق بازنشستگی، وراث ابتدا باید گواهی انحصار وراثت را مطابق مراحل و ضوابط ذکر شده در این مطلب، دریافت کنند. لازم به ذکر است سهم همسر متوفی ۵۰%، سهم فرزندان ۲۵% و سهم پدر و مادر متوفی ۲۰% از حقوق بازنشستگی متوفی خواهد بود.

انحصار وراثت فیش حج

چنان چه فیش حج به‌عنوان اموال ماترک از متوفی به جا بماند، ورثه در تقسیم آن به‌عنوان ارث یا فروش آن مختار هستند. این قسم انحصاروراثت ملزم به رضایت تمام وراث است و در صورت رضایت، ورثه می‌توانند یک شخص را به نیابت عازم سفر مبارک حج بنمایند. چنان چه فیش حج متوفی، شامل مبلغی بیش از نیاز یک سفر حج باشد، یکی از ورثه به حج نیابتی عازم خواهد شد و ما به تفاوت هزینه، میان سایر وراث تقسیم خواهد شد.

انحصار وراثت افراد خارج از کشور

چنان چه یکی از اشخاص ذی‌نفع، در خارج از کشور سکونت داشته باشد، می‌تواند در همان کشور روند انحصاروراثت را پیگیری نماید. به این صورت که متقاضی باید به اداره کنسولگری ایران در کشور مربوطه، مراجعه کرده و با ارائه مدارک درخواست خود را ثبت کند. پس از این مرحله، لازم است فرد مدارک موجود را با ارائه وکالت‌نامه برای یک وکیل ماهر و حاضر در ایران ارسال کند.

درخواست گواهی انحصار وراثت توسط وراث

گواهی انحصار وراثت سهام عدالت

یکی از داغ‌ترین مباحث تقسیم ارث در چند سال اخیر، مربوط به تعیین تکلیف سهام عدالت متوفی و گرفتن گواهی آن است. برای این منظور در وهله اول باید استشهادیه محضری تهیه شود که در یک دفتر اسناد رسمی قابل‌انجام است. در آنجا فرمی به شما داده می‌شود که باید توسط سه شاهد تکمیل شود. سپس با مراجعه به یک دفتر الکترونیک خدمات قضایی می‌توان مراحل لازم برای صدور گواهی را کامل کرد.

در نهایت هم یک آگهی از طرف شورای حل اختلاف در روزنامه منتشر می‌شود. درصورتی‌که پس از یک ماه خبری از ذی‌نفع دیگری نشود، گواهی صادر خواهد شد.

انحصار وراثت مستمری متوفی

این مورد هم یکی از پرونده‌های اصلی تقسیم ارث در مراجع حقوقی است. مراحل کار برای گرفتن این گواهی مانند دریافت گواهی سهام عدالت است. مدارک لازم برای ارائه به شورا بسته به موقعیت، عبارت‌اند از:

  • کپی و اصل کارت ملی و شناسنامه وراث و متوفی
  • گواهی فوت فرد بیمه‌شده
  • کپی و اصل عقدنامه همسر
  • کپی و اصل انحصار ورثه که نباید بیشتر از ۹ ماه از تاریخ فوت باشد.
  • استشهادیه محضری
  • وصیت‌نامه متوفی
  • مدارک مرتبط با کفالت والدین
  • گواهی تحصیل فرزند ذکور که بالاتر از هجده سال دارد.
  • صورت‌جلسه کمیسیون پزشکی برای ازکارافتادگی والدین یا فرزندان مرحوم

درخواست‌ نامه برقراری مستمری برای وراث و استعلام انحصار وراثت قدیمی

برای پیگیری و استعلام درخواست حصر وراثت، حتی استعلام انحصار وراثت قدیمی مراحل زیر را طی کنید:

  1. با جستجوی عبارت «سامانه خدمات الکترونیک قضایی»، وارد وب‌سایت عدل ایران شوید یا روی لینک adliran.ir کلیک کنید.
  2. پس از ورود به سامانه روی گزینه «سامانه اطلاع‌رسانی پرونده» کلیک کنید.
  3. سپس با استفاده از رمز پرونده خود وارد قسمت «اطلاع‌رسانی پرونده» شوید.
  4. پس از واردکردن رمز عبور و کد ملی می‌توانید وارد سامانه شوید و از روند پرونده انحصاروراثت اطلاع پیدا کنید.

دادخواست اعتراض به گواهی حصر وراثت (عکس نیازمند ادیت)

اعتراض به گواهی انحصار وراثت

معمولاً در طی فرایند تقسیم ارث، میزان سهم هر کدام از وراث در دادگاه مشخص می‌شود. اما اگر اعتراضی دراین‌بین صورت گیرد، قابل‌پیگیری است. یکی از نمونه اعتراضاتی که معمولاً در پرونده‌های حصر وراثت دیده می‌شود، کامل نبودن تعداد ورثه یا سایر ذی‌نفعان است. یعنی ممکن است نام یک یا چند نفر در لیست وراث ثبت نشده باشد یا رسمی بودن ازدواج همسر با متوفی محرز نباشد.

درهرصورت برای اعتراض، باید به شورای حل اختلاف مراجعه شود. در ادامه وقتی برای بررسی شکایت دو دعوا تعیین شده و به مسئله رسیدگی می‌شود. اگر پرونده در این جلسه مختومه نشود بقیه رسیدگی در دادگاه انجام خواهد شد.

تا چه زمانی امکان اعتراض به گواهی انحصار وراثت وجود دارد؟

خوشبختانه مهلت خاصی مشخص نشده است. امکان ثبت اعتراض در محل صدور گواهی وجود دارد و بسته به پیچیدگی پرونده ممکن است طول بکشد. علت هم این است که مرجع موردنظر باید کاملاً بررسی‌های لازم را انجام دهد.

مدارک لازم جهت اعتراض به گواهی

مدارکی که لازم است برای اعتراض به گواهی انحصار وراثت، تقدیم شورا یا دادگاه شوند شامل:

  • کارت ملی و شناسنامه معترض
  • برگه دادخواست
  • گواهی

نمونه اعتراض به گواهی

در زیر یک نمونه اعتراض به گواهی حصر وراثت مربوط به فرزندان متوفی را مشاهده می‌کنید:

« برگ دادخواست به دادگاه عمومی

خواهان:………………………………………………….

خوانده:……………………………………………………

وکیل یا نماینده قانونی:……………………….

تعیین خواسته و بهای آن: ابطال گواهی انحصاروراثت شماره…………. صادره از شعبه……………. دادگاه…………….

دلائل و منضمات دادخواست: فتوکپی مصدق گواهی انحصاروراثت شماره…………. فتوکپی شناسنامه خانم/ آقای…………………… یا برگ استشهادیه محضری بقیه مدارک در پرونده کلاسه………………… مضبوط است.

ریاست محترم «نام دادگاه صادرکننده‌ی گواهی انحصاروراثت فوق‌الذکر»

با سلام، احتراماً به استحضار می‌رساند:

پدر این‌جانب………………………. به نام مرحوم…………………. در تاریخ……………. در شهر…………………. فوت نموده است. احد از ورثه به نام آقای…………… که پسر متوفی است با ارائه مدارک ناقص، گواهی انحصاروراثت شماره…………………. را دریافت نموده است.

نظر به اینکه در گواهی مذکور نام دو تن از ورثه به نام‌های آقای……………… و خانم…………………… که پسر و دختر متوفی هستند قید نشده و ازاین‌جهت گواهی صادره ناقص است؛ لذا با تقدیم فتوکپی مصدق شناسنامه آنان تقاضا دارد بدواً گواهی صادره را باطل و سپس نسبت به صدور گواهی انحصاروراثت به شرح مدارک پیوست اقدام فرمایند.

محل امضا – مهر – اثر انگشت»

گرفتن المثنی انحصار وراثت

یکی از اتفاقات شایعی که در مورد گواهی حصر وراثت پیش می‌آید، گم‌شدن آن است. در چنین شرایطی می‌توان برای دریافت مجدد گواهی اقدام کرد. شاید برخی افراد در گرفتن این سند، سهل‌انگاری کنند؛ اما باید گفت که بدون آن نمی‌توان ارثیه را فروخت یا حتی بنام زد.

با این اوصاف برای دریافت مجدد گواهی انحصار وراثت:

  1. باید بدانید که گواهی اصلی از کجا تهیه شده است.
  2. سپس لازم است از تک‌تک وراث بخواهید درخواستشان برای صدور کپی برابر اصل این برگه را تنظیم و تسلیم دادگاه کنند.
  3. استشهادنامه‌ای که در یک دفتر اسناد با حضور سه نفر شاهد تنظیم می‌شود را هم داشته باشید.
  4. با مراجعه به یک دفتر خدمات الکترونیک دادخواستی مبنی بر گرفتن کپی گواهی را تنظیم کنید تا کارها توسط شورا پیگیری شود.

اما مدارک لازم، شامل موارد زیر است:

  • شناسنامه تمام ورثه
  • شناسنامه متوفی و گواهی فوت
  • وصیت‌نامه متوفی در صورت وجود
  • استشهادنامه
  • عقدنامه

سخن پایانی

دریافت گواهی انحصار وراثت می‌تواند مسئله چالش برانگیزی باشد اما در صورتی که مراحل و نکات ذکرشده در این مطلب را دنبال کنید می‌توانید این چالش‌ها را پشت سر بگذارید. اگر هم سئوالی دارید که پاسخش را در این مقاله نیافتید، با راه‌های ارتباطی مندرج در سایت تماس بگیرید و از مشاوره حقوقی مهدی نائینی وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید.

4.6/5 - (71 امتیاز)

62 دیدگاه

  1. سلام. ۴ خواهر و یک برادر هستیم. برادرمان ادعای مالکیت نیمی از ارثیه رو داره مدرکش هم یک نامه دست ‌نویس غیرمحضری هست. این ادعا قانونیه؟

    1. سلام. طبق مواد ۲۷۶ تا ۲۷۸ قانون امور حسبی و ماده ۸۳۳ قانون مدنی، وصیت‌ نامه معتبر باید شرایط خاصی داشته باشد. در صورتی که این نامه فاقد شرایط قانونی باشد، اثر حقوقی ندارد.

  2. اگه ترکه ‌ای وجود نداشته باشه دادگاه میتونه وراث رو مجبور به پرداخت بدهی پدر بکنه؟ یعنی بگه از اموال شخصی بپردازید؟

    1. سلام، اگر ترکه ‌ای وجود نداشته باشد، وراث ملزم به پرداخت بدهی‌ های پدر نیستن.

  3. سلام… می تونیم پولی که پدربزرگم به حساب عمه‌ ام واریز کرده برای مراسم کفن و دفنش و خرج نشده پس بگیریم ؟

    1. سلام، با توجه به اینکه پدربزرگ شما در زمان حیات خود این پول را به حساب عمه ‌تان واریز کرده این اقدام قابل پیگیری نیست. مگر اینکه وصیت ‌نامه ‌ای موجود باشه که نحوه تقسیم پول را مشخص کند.

    1. سلام. به محض فوت مورث، وارثین مستحق سهم الارث خود هستند. عدم آگاهی مادربزرگ از فوت پسرش تاثیری در این خصوص ندارد و سهم یک ششم به او تعلق می ‌گیرد.

    1. سلام.
      در حالت کلی، سهم الارث جزو مستثنیات دین محسوب نمی ‌شود. اما در موارد خاص مثل منزل متناسب که محل زندگی پدر و فرزند بوده و با هم زندگی می ‌کردند، ممکنه مستثنیات دین باشه

  4. باسلام. برج ۳ امسال بعد از فوت پدربزرگ پروسه انحصار وراثت شروع شده و حتی مالیات پرداخت شده اما هنوز نتیجه نگرفتیم. دلیل اداره مالیات برای تاخیر اینه که املاک در چندین شهر هستند و بخشی از آنها قولنامه ای هست. می شه بگین این دلیل چقدر درسته و اینکه کلا چقدر زمان می‌ بره؟ نیازه وکیل بگیریم؟

    1. سلام بله این تاخیر طبیعی است برای تسریع در پروسه می ‌تونید از وکیل کمک بگیرید.

  5. سلام. خودروی بنده که به نام پدرم بود دو هفته پیش سرقت شد. حالا توسط پلیس پیدا شده و در پارکینگه. برای ترخیص خودرو انحصار وراثت لازمه یا با وکالت از وراث میشه خودرو رو آزاد کرد؟ چون هنوز انحصار وراثت انجام نشده میشه برای خودرو انحصار وراثت گرفت؟

    1. سلام، برای ترخیص خودرو ابتدا باید گواهی حصر وراثت بگیرید. بعد با وکالت از سایر وراث می ‌تونید اقدام کنید. گرفتن گواهی حصر وراثت برای تمام اموال متوفی لازم هست و مخصوص خودرو نیست.

  6. پدر فوت کرده و پنج پسر و یک دختر داره. بعد از گرفتن گواهی حصر وراثت میشه در غیاب دختر و با مشخص کردن سهمش، سهم پسرها رو انتقال داد؟

    1. سلام، برای تقسیم ترکه رضایت تمام وراث نیاز هست. اگر یکی از ورثه غایب باشه یا رضایت نده باید از طریق دادگاه درخواست تقسیم ترکه کنید. غیاب یکی از ورثه مانع تقسیم ارث نمی ‌شود.

  7. از دو برادرم به نمایندگی از مادر و خواهرم مغازه اجاره کردم. قرارداد ۵ ساله و با درصد افزایش سالانه ۲۵ درصد منعقد شد. بعد از یک سال و صرف هزینه های زیاد، دو برادر ادعا میکنن که چون مادر و خواهر امضا نکردن قرارداد قابل فسخه و از من میخوان که تجهیزاتم رو ببرم یا اجاره را دو برابر کنم. این قرارداد به راحتی قابل فسخه ؟

    1. سلام. ملک را تخلیه نکنید و اجاره را همانطور که بود پرداخت کنید. اگر مدعی فسخ هستند، بگذارید دعوا مطرح کنند. اگر دادخواستی دریافت کردید قبل از پاسخ یا دفاع، حتماً با وکیل مشورت کنید.

  8. زمینی با سند قدیمی به ۷ نفر ارث رسیده. ۲ نفر از وراث ساکن ایران نیستن و وکالت هم نمیدن. برای گرفتن سند تک برگ چه مدارکی لازمه؟ بدون اون ۲ نفر امکان صدور سند تک برگ هست؟

    1. سلام با استناد به گواهی انحصار وراثت، سند تک برگ برای هر یک از وراث به میزان سهم الارثشان قابل صدور هست. نیازی به وکالت آن دو نفر نیست.

  9. سلام پدرم چند سال پیش فوت کردند. تمام پول و اجاره‌ ها به برادر بزرگم داده شده بود. ملکی هم با برادر بزرگم معامله کرد که ثمن آن پرداخت نشد. بعد از فوت پدر، هزینه ‌ها از همین وجوه پرداخت شد ولی حرفی از مازاد آن نیست. چطور می ‌تونم اقدام کنم؟

    1. سلام برای مطالبه حق خود، مستندات مربوط به وجوه نزد برادر را جمع‌آوری کنید و دادخواست تقسیم ترکه بدید.

  10. ورثه‌ ای بعد از فوت پدر و مادر هنوز در منزل پدری ساکن هست و با تذکرات دیگر وراث منزل را ترک نکرده، حالا می ‌تونه ادعا کنه که تا فروش ملک یا پرداخت سهمش منزل رو تخلیه نمیکنه؟

    1. سلام خیر، وراث می ‌تونند دعوای خلع ید و مطالبه اجرت ‌المثل ایام تصرف را مطرح کنند.

  11. سلام وقت بخیر. همسرم فوت کرده حالا می‌ خوام سیم ‌کارت ایشون رو به نام خودم یا یکی از فرزندانم بزنم. دفتر پیشخوان گفت که باید انحصار وراثت انجام بشه. حالا باید نامه‌ بگیرم یا همان گواهی حصر وراثت کافیه ؟

    1. سلام برای تغییر نام سیم‌کارت باید با استفاده از گواهی حصر وراثت و از طریق دفتر اسناد رسمی از کلیه ورثه وکالت بگیرید. بدون این وکالت امکان تغییر نام سیم‌کارت وجود ندارد.

  12. وقت بخیر. پدر همسرم سال 69 فوت کردند. برای تقسیم ارث چه کاری باید انجام بدیم و مراحلش چیه؟

    1. سلام برای تقسیم ارث باید اول گواهی حصر وراثت دریافت کنید. بعد با مدارک لازم به دادگاه مراجعه کنید و نسبت به تحریر و تقسیم ترکه اقدام کنید.

  13. پدرم ۲۰ سال پیش فوت کرد و خانه‌ ای داشت که سندش مشاع بود. پدرم به زن برادرم نیم دانگ خانه داده بود اما برادرم کل خانه را به نام زنش کرده و رفته وام گرفته. بدون اجازه وراث می تونسته این کار رو بکنه؟ برای شکایت باید چطور اقدام کنیم؟

    1. سلام اگر سایر وراث اجازه ندادن اقدام برادرتان غیرقانونی هست. برای شکایت باید از دادگاه درخواست تقسیم اموال و احقاق حقوق کنید.

  14. سلام
    من سال ۸۰ ازدواج کردم و مهرم ۱ میلیون تومن بود. همسرم سال ۸۸ فوت کرد. از طریق دادگاه مهریه‌ ام به روز محاسبه شد و ۳ میلیون و صد تومان تعیین شد. الان بعد از ۱۰ سال هنوز هیچی دریافت نکردم. حالا باز مهریه به نرخ روز محاسبه می‌ شه دوباره ؟

    1. سلام خیر، مهریه شما بر اساس تاریخ فوت همسرتان محاسبه می‌ شود و نمی‌ تونید به نرخ روز مطالبه کنید.

  15. با ورود به حساب کاربری، ابلاغیه جلسه تقسیم ترکه رو دیدم اما دارم میرم ماموریت و نمیتونم حضور داشته باشم. میشه بعد از دو ماه به رای اعتراض کنم؟

    1. سلام بله، اگر در جلسه حاضر نشدید می ‌تونید در مهلت قانونی به رای غیابی اعتراض و واخواهی کنید.

  16. سلام. برادر ناتنی مادرمان اطلاعات دقیق زمین‌ های موروثی را می ‌داند اما همکاری نمی‌کند. باید چه کار کنیم؟

    1. سلام. از دادگاه بخواهید تقسیم ارث را انجام دهد و اگر برادر مادرتان همکاری نکرد دادگاه می ‌تواند او را احضار یا از کارشناسان کمک بگیرد.

  17. ما سه برادر و یک خواهر هستیم. سه ملک از پدر و مادرمون داریم. سه نفر از وراث میگن هر کس یک ملک برداره ولی طبق توافق قبلی باید املاک فروخته بشه. می‌ تونن بدون رضایت من محضری برن و توافق کنن؟ بعد اون توافق معتبره؟

    1. سلام. اگر همه وراث توافق‌ نامه‌ امضا کنن این توافق معتبره و باید طبق اون عمل بشه. بدون رضایت شما نمی ‌تونن املاک رو تقسیم کنند یا به محضر بروند.

  18. سلام و خسته نباشید. پدر و مادرم اموالشون رو به دو برادرم منتقل کردن. حالا برادرها تقسیم ‌نامه ‌ای نوشتن اما برخی ورثه امضا نکردن این تقسیم ‌نامه معتبره

    1. سلام. اگر اموال قبلاً به نام برادرانتان منتقل شده، تقسیم‌ نامه برای ارث موضوعیت ندارد. و چون اموال منتقل شدند الزام به تنظیم سند برای دیگر ورثه وجود ندارد.

  19. ما زمینی داریم که پدرمان به صورت کتبی هبه کرده و تقسیم شده اما یکی از برادران انکار می‌ کنه. چطور می ‌تونیم این تقسیم رو اثبات کنیم؟

    1. سلام. اگر تقسیم شفاهی است و یکی انکار می‌ کند، می ‌تونید درخواست تقسیم رسمی زمین در دادگاه رو بدید.

  20. سلام. خانمم فوت کرده و طبق انحصار وراثت، نصف اموالش به من و نصف دیگه به پدر و مادرش می‌ رسه. مادرش بدون اجازه من سه گوشی و لپ ‌تاپش رو برده که عکس‌ های شخصی ما داخلشون هست. چطور می ‌تونم این لوازم‌ رو پس بگیرم؟

    1. سلام. اگر مادر همسرتان وسایل را برنگرداند، می ‌تونید شکایت کنید و ادعا کنید که این اموال جزو ارث شماست و او حق برداشتن آن‌ ها را نداشته. می ‌تونید درخواست توقیف کنید تا از پخش عکس ‌ها جلوگیری بشه

  21. سلام. پدرم فوت کرده و ما دو پسر و ۳ دختریم. می شه از ماترک پدرم اول مهریه، اجرت ‌المثل و بدهی‌ ها پرداخت بشه و بعد باقی‌ مونده بین وراث تقسیم بشه ؟

    1. سلام بله، ابتدا دیون متوفی باید پرداخت می شود. مهریه هم جز دیون ممتازه هست که باید اول پرداخت شود

  22. سلام. پدرم یک خانه و مغازه داره. مهریه خانم برادرم ماهی ۲۵۰۰ و هر ۱۶ ماه یک سکه هست. پدرم می ‌تونه ثبت کنه که برادرم سهم ‌الارثش رو گرفته که بعد از فوتش خانم برادرم مهریه اش رو از ارث مطالبه نکنه؟

    1. سلام، پدر شما می‌ تواند با برادرتان صلح‌ نامه‌ تنظیم کند که پس از فوت پدر او هیچ‌ ادعایی نسبت به دارایی ‌های پدرتان نداشته باشد

  23. با سلام. پدربزرگم زمین و منزل داشته و ارث برداری‌ به صورت شفاهی بین پدربزرگ و خواهراش انجام شده. حالا عمه ‌ها از پدرم سهم ‌الارث می‌ خوان. می‌ تونیم برای عدم استماع لایحه صادر کنیم؟

    1. سلام. ابتدا با وکیل مشورت کنید تا دادخواست را دقیقاً بررسی و ارزیابی کند. باید یک توافق کتبی بین پدرتان و عمه‌ ها تنظیم شود.

  24. پدرم چند زمین داشت من تو یکی از زمین ‌ها خانه ساختم. بعد از فوت پدرم این خانه جزو ارث محسوب میشه؟ چطور می ‌تونم از تقسیمش جلوگیری کنم؟

    1. سلام، می‌ تونید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید و اقرارنامه‌ تنظیم کنید که خانه مال شماست و زمین متعلق به پدر. بعد برای تفکیک سند از طریق اداره ثبت اقدام کنید.

  25. سلام و درود. وراث بعد از چند سال از فوت پدر ماترک رو تقسیم کردن ولی عادلانه نبوده و ناراضی هستن. بعد از دوازده سال انحصار وراثت گرفتن حالا می ‌تونن اجاره سال‌ های گذشته رو از سایر وراث بخوان؟

    1. باسلام
      اگر تقسیم به درستی انجام شده باشه وراث فقط به دلیل عدم رضایت نمی‌ تونند نسبت به تقسیم قبلی اعتراض کنند. مطالبه اجاره امکان‌پذیر نیست

  26. سلام اگر یکی از وراث درخواستی متقاضی گواهی فوق مورد تایید دیگران نباشد چه اقدامی باید کرد؟ مثال اگر یکی از وراث فرزند نامشروع باشد و در سوابق ثبت احوال به متوفی منسوب نباشد در مراجعه قضایی پرونده رد شود عملا این گواهی کارایی نداشته و شورا هم به اصلاح اقدام نمیکنه چون مربوط به نسب هست و شورا از دخالت در این موارد منع شده

    1. سلام. اگر معتقد هستین این فرد وارث مشروع نیست باید درخواست نفی ولد بدین علیه این فرد.

  27. سلام. برای من مالیات خانه های گران قیمت اومده در صورتیکه روی ملک پدرم که فوت شده مالیات بریدن، ما گواهی حصر وراثت هم داریم اما دارایی قبول نمیکنه حرف منو، میتونن حسابهای منو مسدود کنن الان؟

    1. سلام. بر اساس برگه انحصار وراثتتون درخواست اعمال ماده 216 داشته باشین.

  28. سلام
    ممنون از مطلب کاملتون
    من برای حصر وراثت میخوام اقدام کنم دو تا از خواهرها خارج از کشور هستن و اصلا هیچ همکاری نمیکنن برای تقسیم ارث. الان میخوام برای حصر وراثت اقدام کنم اگر اونا همکاری نکنن میتونم بگیرم حصر وراثت رو؟

    1. با سلام. به شورای حل اختلاف مراجعه کنید خودشون استعلامات رو انجام میدن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *