دعاوی حقوقی

تاریخچه وکالت

با نگاهی گذرا به تاریخچه ی وکالت در میابیم که در ایران باستان افرادی بنام (سخنگویان قاضی) طرف مشاوره مردم قرار میگرفتند و در محاکم به ایراد سخن و مدافعه از دیگران میپرداختند.

و همچنین اسنادی وجود دارد که در پنج هزار سال پیش در تمدن سومری وکیل به دفاع از متهم می پرداخته است.

در زمان مشروطیت وکلای غیر رسمی یا افرادی که آشنا به نگارش ،معلومات،دانش فقهی،فصاحت و بلاغت کلام بودند با توسل به مبانی استنباط حقوق اسلامی،شرعی،فلسفی وبا شعر وادب به دفاع از موکلین خود می پرداختند.

در زمان وزارت عدلیه ی مرحوم فروغی برابر قانون تشکیل عدلیه،وکلا موظف شدند برای امکان شرکت در محاکم ،قبلا امتحان داده و تصدیق نامه بگیرند.

در سال یکهزارو سیصد،اولین مجمع وکلای دادگستری تشکیل و نخستین نظامنامه ی اساسی وکلای رسمی عدلیه شامل بیست و چهار ماده تدوین گردید .

با انقراض سلطنت قاجاریه در آبان یکهزار و سیصد و چهار ،انتقال سلطنت به رضا خان انحلال کلیه تشکیلات عدلیه و اصلاح قانون اصول تشکیلات عدلیه ،فصل دوم از باب پنجم قانون مذکور به وکلای دادگستری اختصاص داده شد

در تاریخ بیستم آبان یکهزار و سیصدونه ،کانون وکلاء در قسمت جنوبی خیابان باب همایون رسماً افتتاح گردید و پس از تأسیس در بیستم شهریورماه یکهزار و سیصد و چهارده قانون وکالت مشتمل بر پنجاه و هشت ماده به تصویب رسید.

کانون وکلای دادگستری ،برابر قوانین سابق از جمله ماده ۱۸ قانون وکالت مصوب ۲۵/۱۱/۱۳۱۵ مؤسسه ای دارای شخصیت حقوقی،از حیث نظامات تابع وزارت عدلیه و از حیث عواید و مخارج ،مستقل بوده است. برابر ماده ۲۰ همان قانون هیأت مدیره کانون که مدیر اداره ی آن محسوب میشدند توسط وزیر عدلیه و از بین وکلاء انتخاب میشدند و حتی انتخاب رئیس کانون از مستخدمین قضایی یا اداری وزارت عدلیه نیز بلا مانع بود.

پس از انقلاب اسلامی گزینش وکلاء به صورت تعلیق در آمد  و این وضعیت تا سال ۱۳۷۲ ادامه داشت،و اولین آزمون سراسری کانون وکلاء بعد از انقلاب اسلامی برای متقاضیان اخذ پروانه وکالت در سال ۱۳۷۲ برگزار شد.

دومین آزمون نیز با یک سال تأخیر در مرداد ماه ۱۳۷۴ با همان شیوه برگزار گردید.

در سالهای ۱۳۷۵ و ۱۳۷۶ آزمونی برگزار نشد تا اینکه با تصویب قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری توسط مجلس شورای اسلامی و تعیین هیئت مدیره ی کانون های وکلای دادگستری در سراسر کشور« که در حال حاضر شامل ۱۹ کانون میباشد» سومین آزمون سراسری با شیوه ی کامل تری  در آبان ماه ۱۳۷۷ برگزار گردید .و قرار شد این شیوه آزمون در هر سال تکرار شود .

استقلال کانون وکلای دادگستری:

برای نخستین بار در ماده ۱ لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری ، که زنده یاد دکتر محمد مصدق نخست وزیر وقت ، در اجرای قانون تمدید مدت اختیارات خود در اسفند ماه ۱۳۳۱ تصویب نمود ، استقلال کانون وکلای دادگستری رسماً اعلام گردید.

در پی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سقوط حکومت ،در اجرای تبصره ی ماده واحده ی قانون الغای کلیه کلیه لوایح مصوب آقای دکتر مصدق ناشی از اختیارات مصوب ۲۹ آبان ماه ۱۳۳۳، کمیسیون مشترک مجلسین  اقدام به تصویب مجدد لایحه ی مذکور در اسفند ماه ۱۳۳۳ نمود

اگر چه لایحه ی مصوب با لایحه ی قانونی دکتر مصدق دارای اندکی تفاوت بود لیکن ماده آن که استقلال کانون وکلاء را پیش بینی می نمود عیناً به تصویب رسید

شاید برای خوانندگان محترم این سوال پیش آید که آثار استقلال کانون وکلاء چیست و چرا وکیل باید مستقل باشد؟

نیاز مبرم به دموکراسی این استقلال را ایجاب میکند

فلسفه ی وکالت دفاع از قانون و مبارزه با بی عدالتی است

در بسیاری از اسناد بین المللی از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر ،میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون منع شکنجه  و قطع نامه ی هاوانا ، زمانی دادرسی منصفانه و عادلانه است که نقش وکیل در آنجا مورد اشاره قرار گرفته باشد

_وکیل سرباز سواره نظام زره پوش نظام قضایی است و البته به جای شمشیر و تفنگ ، زبان و قلم را در اختیار دارد  بنابر این باید بتواند از این اسلحه به راحتی برای دفاع از قانون استفاده کند و تحت تأثیر افراد و اشخاص قرار نگیرد تا بتوانیم یک نظام قضایی مستقل داشته باشیم

 

به ما امتیاز بدهید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Adblock رو غیر فعال کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید